Anmälan och kontakt
Man kan anmäla sig till våra kurser så snart datum och annat viktigt är bestämt, och du som gått på träningen säsongen innan har förtur på plats i gruppen. Vår administratör mejlar ut information om detta och hemsidan uppdateras löpande.
Ungefär två veckor innan kursstart så mejlar vi ut en kallelse med bra-att-veta-information till dig som är anmäld, men behöver du kontakta oss innan dess kan du alltid mejla oss. Vi finns även på Facebook, och du kan gå med i Träningsgruppen SSS för att dela med dig av seglingstips eller prata med andra seglare i våra grupper.
Villkor för deltagande
Medlemskap i SSS krävs för att delta i vår verksamhet. För varje kurs finns priset angivet exklusive medlemsavgift. Medlemsavgift tillkommer (en gång per år) med 250 kr för juniorer och 550 kr för seniorer (från 21 år). Det tillkommer ingen inträdesavgift.
Som villkor för deltagande krävs simkunnighet om minst 200 meter, och detta gäller på samtliga våra kurser och grupper.
För våra nybörjarkurser krävs ingen tidigare seglingserfarenhet som förkunskapskrav. Vissa av våra kurser kräver tidigare seglingserfarenhet som förkunskapskrav, och vissa kurser mycket god seglingserfarenhet. Detta eftersom vi vill att alla ska få ut så mycket som möjligt av träningen. Tidigare seglingserfarenhet innebär generellt att du obehindrat kan föra fram en segelbåt/jolle (t.ex. kunna skota och segla alla seglingssätt) medan mycket god seglingserfarenhet generellt sett innebär att du tidigare kappseglat, antingen lokalt i en klubb eller regionalt.
Praktisk information
Västerbrohamnen
- Adress är Smedsuddsvägen 13. För att komma hit tar du buss till hållplats Västerbroplan eller tunnelbana till Fridhemsplan. Det går inte att parkera vid hamnen, men det går att parkera längs med Rålambshovsleden och promenera ut.
- Det är kod in till hamnen som du får när du anmält dig.
- Det finns omklädningsrum, tänk på att inte glömma något efter träningen. Behöver du låsa in värdesaker så går det bra att göra i ”gula huset”. Tänk på att vi alla hjälps åt att hålla i ordning – lämna hamnen som du själv vill finna den nästa gång.
- Det finns både micro och kylskåp i ”gula huset”, om du vill ta med dig matlåda.
Bergvikshamnen
- Adress är Bergviksvägen 10. För att komma hit tar du 12:an (tvärbanan) till hållplats Smedslätten, därefter är det ca. 5-10 min promenad ner till vattnet. Kommer du med bil är det möjligt att parkera på varvsplan.
- Grinden är öppen fram till kl. 17, därefter behöver tränaren låsa upp med nyckel. Är det inte öppet när du kommer, håll utkik efter tränarna så kommer de och öppnar.
- Det finns omklädningsrum att byta om i.
Föräldraengagemang
Barn upp till 12 år ska ha med sig en vuxen vid träning. Föräldrar är oerhört viktiga och behövs som extra händer för att bära båtar, fixa anläggningen och grilla korv. Så kom gärna med även om du har äldre barn.
SSS Seglingssektion startades av några föräldrar som ville segla själva och dela sina ungdomars intressen. I detta nu är vi ett tiotal föräldrar som gemensamt kört båtar, raceat, lagt bana och tävlat ihop med våra juniorer. Du som förälder är varmt välkommen att hjälpa till på våra träningar, och det gör inget om du inte seglat tidigare eller varit i en seglingsklubb förut. Vill du lära dig att segla så kan vi ordna det också! Exempel på saker man kan hjälpa till med:
- Sitta med i följebåt
- Lägga bana
- Grilla korv
- Koka kaffe
- Bära båtar
- Hjälpa till med riggning (när du lärt dig själv)
- Köra båt till tävling
- Peppa på alla grymma juniorer!
Hämtning och lämning
Vi siktar på att alltid vara seglingsklara för genomgång vid 17:30-tiden. Detta gör att seglare bör vara på plats strax efter 17.00 och då finns även ledare på plats. Träningen slutar mellan 19:30 och 20:00. Vad gäller juniorer vill vi att ni hämtar och lämnar era barn från träningen, särskilt de yngre. Om de får gå hem själva så vill vi att ni meddelar oss detta. Tänk också på att meddela oss tränare om det är något särskilt vi bör veta om.
Kläder och utrustning
Segling kräver att man kan klär sig rätt för rådande väderförhållanden. Om man fryser blir inget roligt och det kan vara farligt när vattnet är kallt. Vi kan tipsa om Blocket och Tradera för begagnade kläder, och kika även på Facebook-gruppen ”Seglarkläder säljes/köpes”. På One Design Center finns det en hel del bra jollekläder och prylar, och på hemsidan Båths finns det en köp- och sälj-sida för begagnade jollar.
- Flytväst är obligatorisk och för kurser i Västerbron går det att låna av oss på plats (gäller alltså för närvarande inte Bergvik). Den skall vara i bra skick och skall sitta bra. I dessa sammanhang är en bekväm seglarväst utan krage att föredra, passformen är viktigast.
- Heltäckande våt- eller torrdräkt är ett absolut krav när vattentemperaturen understiger 14 grader. Det gör den alltid på våren, och de sista veckorna under hösten. Obs! Gäller ej C55-grupperna eller nybörjargruppen 2-krona.
- Ett torrt ombyte packas i en rymlig väska som kan stängas. Märk alla kläder och ägodelar med namn. Ta med en plastpåse att lägga våta saker i.
- Vattenflaska och ett mellanmål är bra att ta med.
Vädret och temperaturen kan skifta mycket, men generellt bör man ta på sig mer kläder än man tror. På land kan det vara varmt och skönt men ute på vattnet blir man ofta blöt. Tänk på att vattentemperaturen och vinden har stor betydelse. Principen för att hålla sig varm är att använda många lager.
- Regn- eller jollebyxor är perfekt för jolleseglaren. Dessa används nästan alltid, eftersom det alltid är mer eller mindre blött i båten. Vid riktigt varmt väder kan man ha shorts.
- Solglasögon och/eller keps när det är solsken. Bind fast kepsen i flytvästen så tappar du den inte. På vår och höst är det bra med seglarhandskar och mössa om det är kallt.
- Solkräm för att skydda ansiktet och långärmad tröja om det är soligt. Det är lätt att bränna sig.
- På fötterna stövlar. Vattentåliga sandaler kan också vara ett bra alternativ varma dagar, likaså gymnastikskor som tål väta. På vår och höst är det bra att ha seglarstövlar och sockor.
- På höst och vår är det bra med underställ (tröja och långkalsonger). Fleecetröja och fleecelångkalsonger efter väder.